The journey

29.09.20

All this while, I thought mak really needed me the most, needed my support and care, needed my love, etc. However as time passed by, I realized I am the one who needed mak more, because her presence has opened many doors for me huhu Happy birthday, mak.

Kegagalan

Kegagalan adalah satu perkara perit untuk diterima apatah lagi ianya melibatkan perkara yang benar2 kita yakin bahawa kita mampu untuk memiliki atau beroleh kejayaan.Bak kata Tuan Budi, benda dah masuk dalam tekak, dah rasa kemanisannya, tiba2 kena korek bawa keluar...

Time Travel

Dalam perjalanan itu, dia dibawa ke suatu tempat yang dia amat kenal. Dilihat bapanya sedang solat, ibunya sedang melakukan sesuatu sambil membebel, manakala Suhana sedang mengampai baju.Tanpa ada apa2 perasaan masa kini (rindu dan sedih), dia kelihatan bersahaja....

A Fighter

Tahu apa yang menyedihkan tentang sebuah harapan? Engkau menanggung bebanan harapan sekumpulan manusia; bukan seorang, bukan dua orang, tetapi sekumpulan yang bilangannya majmuk.Engkau berusaha sedaya upaya hingga ke puncak, namun setibanya di puncak, harapan itu...

Tentang dia dan Tuhannya

Adakalanya mereka tidak akan memahami apa yang engkau lakukan. Sesuatu tafsiran hanya berlaku pada penzahiran; sekadar apa yang dilihat mereka. Tidak mengapa. Cukuplah Tuhan saja yang mengetahui setiap apa yang kau lakukan. xxx Ianya bukan hanya sekadar tentang...

Satisfaction

Kepuasan itu bukanlah tentang kejayaan mahupun kekalahan. Namun ianya adalah tentang pengorbanan. Kerana hanya dengan pengorbanan, menjadikan kita orang yang benar-benar bermanfaat.

Spices of Cooking

As long as people may find the way, they may find hope. As long they will find hope, they will find strength. As long as they find strength, they will find the way. As long as they find the way, they shall seek answer. As long as there is still belief, there will be...

My Magical Week (MMW) – iii

Sebenarnya since Rejab yang lalu (the exact date is March 9th), MMW dilalui dengan pelbagai rutin tidak tetap namun boleh dikatakan 92% konsisten dengan penuh pemaknaan. Ianya ibarat eksperimen setiap kali mencuba rutin baharu. Yang terbaru;3:30am - Strategic Thinking...

15 Ramadhan 1441H

Alhamdulillah, diizinkan untuk khatam Quran pada malam penuh berkah, 15 Ramadhan. Misi seterusnya adalah untuk mempelajari, menghayati, memahami, dan mengamalkan setiap kalam Allah. Ya Fattah, bukakanlah pemaknaan bagi setiap ayat-ayatMu. Ya 'Alim, Ya Hakim, Ya...

My Magical Week (MMW) – ii

Aku tak faham kenapa MMW perlu ada sampai dua post ni. Aku nak cerita lain sebenarnya, tercerita how MMW terwujud pulak. Dah la last paragraph tu ada macam sedih sikit. Dah teremo sekejap, shit la. Ok fokus. So recently, aku macam dah dapat baca sikit pattern MMW aku....

My Magical Week (MMW) – ii

Aku tak faham kenapa MMW perlu ada sampai dua post ni. Aku nak cerita lain sebenarnya, tercerita how MMW terwujud pulak. Dah la last paragraph tu ada macam sedih sikit. Dah teremo sekejap, shit la. Ok fokus. So recently, aku macam dah dapat baca sikit pattern MMW aku....

read more

My Magical Week (MMW) – i

Abaikan sunday, monday, tuesday semua tu. Just focus kepada column of activities Untuk mengekalkan hari2 aku sentiasa productive kat office last year, aku ada buat schedule untuk aku patuhi at least 2 column setiap hari + SELLING (wajib buat tiap2 hari) 2 column +...

read more

Excited Setiap Kali Buka Inbox

Satu je aku harap pada ketika ini. Aku harap perasaan excited ini berkekalan dan tahap produktif masih sama seperti hari ini. Buka inbox, baca dengan penuh teliti, pilih the best, dan beri komitmen 300%. Itu saja. Jika tidak terpilih sekalipun, esoknya masih lakukan...

read more

Tarbiyyah

Tarbiyyah akan menghasilkan manusia yang mengetahui batas sehingga mana kita boleh berkhilaf, yang menggunakan masa pada tempat yang sepatutnya, ertinya bertaamul dengan manusia dengan berakhlak, melebihkan kepentingan Islam daripada diri sendiri dan bukan itu sahaja...

read more

Multitasking

Tahukah anda multitasking only can be applied to certain things, not for the whole thing in life. Dan sekiranya seseorang tidak mampu menjalankan multitasking di dalam sesuatu perkara yang dia masih belum mahir, ianya bukanlah satu benchmark untuk menyimpulkan bahawa...

read more

Seketika Nanti,

Seketika nanti, dunia yang nyata ini akan menjadi dongeng, dan akhirat yang dongeng itu akan jadi nyata. Lalu kisah dongeng yang bagaimana kita mahu tuliskan pada perjalanan ini? Dihempas, dirobek, dipecah remuk, dibaling hentak, diracun duri, dibuang tak diterima,...

read more

Dear Self,

Always write to yourself. Because one fine day those writing would perfectly found you in any way, at the moment you needed them most-- knowing that they pop up just to remind you that you were so strong and ever had a beautiful life back then. Then you would realize...

read more

End Game

Many who started with you won't finish with you. Be willing to walk alone, then. Because at the end of the day, Allah will send His people to you. Always believe that. xxx And on the other planet, congrats YAB TS Muhyiddin Yassin! Something big is coming.

read more

True Love

Cinta tidak lahir dari pergaulan panjang dan lama berdampingan, cinta hakiki adalah putri kesefahaman jiwa (KESAMAAN SIFAT MULIA), jika tidak pernah terjadi kesefahaman ini maka setahun atau bahkan satu generasi penuh pun tidak akan lahir cinta hakiki (true love). Abu...

read more

join The Newsletter

Subsribe untuk dapatkan notification melalui email setiap kali ada post baru di sini dengan memasukkan email di bawah ni 🙂

Stay Updated
Masukkan email untuk dapat notification sebaik sahaja ada post baru di journey.amalyyna.com
Worry not, we respect your privacy :)